pondelok 14. septembra 2015

11 krokov, aby rivalita medzi súrodencami nevznikala

AUTOR: Anna Hvizdáková


Ste tehotná a čakáte druhé bábätko?

Chcete, aby sa vaše deti mali radi?

Chcete, aby navzájom medzi sebou nesúperi-li? 

 

Aby rivalita u nás nevznikla používala som a používam tieto kroky:

1. Už ako tehotná rozprávajte svojmu prvému dieťatku, že príde do rodiny ďalší člen, ktorého budete mať rovnako radi ako jeho. Hovorte mu, ako sa s druhým bábätkom bude hrať, že už nebude sám, ale bude mať nového kamaráta. Rozprávajte mu ako ho budete spolu prebaľovať, kŕmiť a kúpať...Zapojte ho do diania, aby nemalo dojem, že je navyše a pozornosť sa sústreďuje iba na príchod druhého bábätka.

2. Keď už príde na svet nový potomok, dodržujte to, čo ste prvému dieťaťu hovorili počas tehotenstva. Vybudujete si tak dôveru a predídete mnohým problémom. Ako je napríklad pocit nespravodlivosti, zbytočnosti, odcudzeniu a uzatvoreniu sa do seba.

3. Dávajte pozor, aby ste neuprednostňovali niektoré z detí. Ešte pokiaľ je druhé bábätko maličké 0-4 mesiacov, dávajte viac svojho času tomu staršiemu. Zabránite tým pocitu, že je teraz druhoradé. Časom si zvykne sa o vás deliť s mladším súrodencom a príde to spontánne.

4. Pokiaľ máte obe deti pri sebe a náhodou pobozkáte mladšieho súrodenca, tak dajte pusu aj staršiemu. Aj keď nie je blízko vás, ale tu pusu videlo, či počulo. Zavolajte si ho k sebe a urobte presne to,čo ste urobili bábätku.

5. Vôbec nekritizujte svoje deti a už vonkoncom nie pred sebou. („ty si ale neporiadna, pozri aký tu máš neporiadok, vôbec sa na teba nemôžem spoľahnúť“). Druhé dieťa to vidí, počuje a môže si to začať o sestre/bratovi myslieť aj ono a podávať Vám to ako „pozri mama, zasa si neupratal“. Týmto spôsobom bude chcieť poukázať na seba aké je dobré a „poriadkumilovné“. Reakcia väčšiny rodičov býva taká, že dajú za pravdu tomu, kto žaluje a druhé dieťa skritizujú, alebo nejako uprednostnia toho, kto na to poukáže. V takomto prostredí vzniká rivalita medzi súrodencami a predbiehajú sa medzi sebou o vašu kladnú či negatívnu pozornosť.

6. Nepoukazujte na toho lepšieho „vidíš, aké má dobré známky tvoj brat? Alebo „pozri, urob to ako tvoja sestra, ona to vie“ „prečo nemôžeš chodiť na futbal ako tvoj brat, vždy musíš mať iné záľuby?“ V takomto prípade s najväčšou pravdepodobnosťou nastane situácia ako v predošlom bode.

7. Všímajte si s akým zámerom za vami chodia vaše deti (či chcú vyvýšiť seba vo vašich očiach, alebo chcú ublížiť súrodencovi) a konajte s rozvahou a premyslením. Nie v návale emócií, či v snahe rýchlo niečomu zabrániť, pokiaľ to nie je životu alebo zdraviu nebezpečné.

8. Chváľte obe deti rovnako. Hľadajte možnosti ako deti pochváliť, nie za čo ich potrestať, či napomenúť. Platí vzorec: Zdôrazňovanie = Opakovanie.

9. Nedovoľte im na seba žalovať a týmto spôsobom zhadzovať druhú stranu. Ak im to dovolíte, stanete sa ich mediátorom v každej, hoci aj v banálnej situácií a vy si ani na chvíľu neoddýchnete a budete z toho veľmi unavená.

10. Niekedy nastane situácia, že niečo budete chcieť od svojich detí za odmenu. Dajte odmenu iba víťazovi. Ak dáte odmenu aj druhému, voči víťazovi to bude nespravodlivé a môže sa stať, že sa prestane snažiť. A ten druhý sa vôbec nemusí snažiť vyhrávať, pretože aj on bude odmenený.

11. Venujte každému dieťaťu SAMOSTATNE nejaký čas. Aj keď je to v dnešnej rýchlej dobe ťažké, no aj 10 minút stačí. Zaujímajte sa o všetky vaše deti rovnako.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára