streda 28. októbra 2015

Timemanagement maminy v skratke


AUTOR: Kateřina Kršiaková




Poznám veľa maminiek, čo hovoria, že deň je krátky, že nestíhajú a stále im ostáva veľa práce na zajtra. Áno deň ma len 24 hodín a týždeň 7 dní, to všetci vieme. 

Ako si naplánovať deň, aby sa nám zrazu zdal dlhší  a menej namáhavejší?




Tajomstvo spočíva v umení si naplánovať svoj čas -  Timemanagement. V tomto slove sa ukrýva omnoho viac, ako si myslíme. Ja sama som ho objavila nedávno a neviem si timemanagement vynachváliť. Mám, ako keby menej povinnosti. Menej stresu, že nestíham. Viac voľnosti. Predtým som aj mala čas, ale myšlienkami som stále behala po veciach, ktoré treba ešte urobiť alebo ktoré som nestihla. V konečnom dôsledku som svoj voľný čas premárnila. 

Kľuč je v tom, že treba najdôležitejšie veci urobiť hneď ráno a prestať ich odkladať. Ak si dôležité povinnosti splníme v rannejších hodinách, nebudeme na to celý deň myslieť.

V každej knižke o timemanagemente sa dočítate niečo iné, avšak dôležitosť spočíva práve v tom, že ho potrebujeme na mieru. Existuje mnoho modelov, ako si nastaviť timemanagement. Nedá sa jeden pevný a univerzálny timemanagement   vytvoriť pre všetkých. Každý si ho musí nastaviť podľa svojho rytmu života.  Môžeme sa však pridržať niekoľkých zásad, ako si ho vytvoriť. 

1.      Prvým krokom si vytvorte  tabuľku (aspoň na začiatok, kým si na nový rytmus zvyknete,
a osvojíte si ho).
 
Tabuľka môže byť farebná alebo čiernobiela. Môžete používať farebné pera. To, ako si vytvoríte svoju vlastnú tabuľku bude iba na Vás, kreativite sa medze nekladú. Môžete ju vytvárať spolu s deťmi, naučte ich už od útleho veku, že čas si musia vážiť a plánovanie je dôležité. Naučia sa napríklad plánovať svoj čas na učenie, zábavu...


2.      Druhý krok spočíva v premyslení si základných povinnosti –  čas venovaný iba deťom, varenie, pranie, žehlenie, upratovanie....

Čo sa týka varenia, snažte sa navariť obed na dva dni. Je to podľa mňa ideálne riešenie, ako z časového, tak aj z ekonomického hľadiska. Dva dni jesť, to isté je normálne u väčšiny rodín. Máme, ako keby určitý čas z nasledujúceho dňa k dobru. Ak si niekto potrpí na každodennú čerstvosť, musí tomu obetovať aj čas. 
Pranie je individuálne v závislosti od počtu členov v domácnosti.  Ja mam 3 člennú rodinu, takže prať sa snažím, čo druhý deň, keď nie je čo prať, mám čas pre seba. 
Do upratovania, pokiaľ je to možné zapojte celú rodinu. Nenechávajte všetky povinnosti na seba. Rozdelenie povinnosti vám ušetrí čas a môžete ho využiť inak. 

Rada pre Vás: čím menej doma zbytočnosti máme tým menej sa pri tom narobíme.
Nebuďte otrokom svojej vlastnej domácnosti.

3.      Tretí krok záleží od toho, či pracuje alebo ste doma na materskej,  či mate jedno alebo viac deti.

 Zvládať domáce práce sú oveľa jednoduchšie u mamini, ktorá je doma a ma jedno dieťa. Ťažšie je to pre viac člennú rodinku, kde deti chodia už do školy, škôlky niektoré sú ešte doma. A samozrejme, aj pre ženy, ktoré pracujú  sa plánovanie stáva náročnejšie. Každá máme, ako taký zabehnutý systém, ktorý môže alebo nemusí fungovať. Ak nefunguje sme v neustálom strese, pretože stále myslíme na  to, čo je nevybavené. 

Dôležité je usporiadať si priority od najdôležitejších a tie vybaviť ako prvé, následne ostatné. Pokiaľ všetko nejde podľa „plánu“ nevadí. Plánovanie má slúžiť, ako pomôcka a nie ako dogma, ktorú musíme striktne dodržiavať.


4.      Plánovanie spoločných chvíľ z rodinou

Čas strávený z rodinou je na nezaplatenie. Výletom, prechádzkou, spoločenskou hrou si vytvárate spoločné spomienky, na ktoré budete v budúcnosti spomínať. Vyhraďte si čas, len na rodinu, kde sa jej budete intenzívne venovať – žiadne telefonáty, Facebook, Email. 

Čas veľmi rýchlo plynie a naše deti budú zrazu dospelé. Pokiaľ nestrávite chvíle ako rodina, bude vás to v budúcnosti mrzieť. 


Neustále odkladanie spoločného programu, že možno inokedy - teraz máme s ocom veľa práce, nie sú financie sú iba výhovorky. Len mi samy sa rozhodujeme, čomu, komu čas venujeme. 

Čas sa nedá vrátiť späť a sú aktivity, ktoré nevyžadujú žiadne finančné prostriedky. Nebuďte s tých, čo budú neskôr  hovoriť mohli sme toto alebo tamto. Jednoducho to  urobte!



5.      Nezabudnite si naplánovať čas len pre seba

Samozrejme naplánujte si čas aj pre seba. Či zájdete na kozmetiku, na kávu s kamarátkou, na nákupy alebo ste doma v záhrade je ako pohladenie pre vašu dušu. Trošku rozmaznávať samu seba nikomu nezaškodí, pravé naopak budete mať čas usporiadať si myšlienky. Môžete relaxovať isť do fitnes centra  a urobiť niečo pre svoje telo. Každý čas, ktorý strávite tak, ako vy chcete vás vytrhne z každodenného stereotypu a nabije vás energiou. Návod, aby sa nám aj podarilo si nájsť čas aj pre seba nájdete v ebooku "Vzdorovité dieťa? STOP! Ako zo svojich detí vychovať úspešných a vyrovnaných ľudí"






Nie je dôležité, aby ste mali naplánovanú každú minutú svojho času, dôležité je aby ste čo najviac minúť z dňa prežili tak ako chcete.





Článok neprešiel jazykovou úpravou!

1 komentár: