pondelok 3. októbra 2016

Tyranie dieťaťa vs Malá výchovna. Ako to vníma dieťa?



Občasné po zadku možno nespôsobí dieťaťu traumu, ale týranie dieťaťa áno.

Skôr, ako pôjdete hľadať informácie o výchove na internet, zamyslite...
V prvom rade chcem povedať, že udeliť trest dieťaťu, alebo mu dať po zadku je to posledné riešenie, keď už nič iné nezaberá.
Cieľom trestu by malo  dieťaťu spôsobiť zdravý strach danú činnosť nerobiť. Trest slúži k tomu, aby nesprávne správanie nebolo zafixované ako zlý návyk. Je mnoho spôsobov, ako sa dá zmeniť správanie dieťaťa inak ako trestom.
Často až strach z trestu spôsobí to, že dieťa prestane danú činnosť robiť.  Je to zdravý strach z dôsledkov svojho správania.
Ak je trest adekvátny činu, ktoré dieťa spôsobilo, je dieťaťu vysvetlený, spravodlivý, nie je odreagovaním svojho hnevu na dieťati, nepoužíva sa na dennej báze, ale iba skutočne výnimočne, možno dieťa zachráni pred oveľa horšími dôsledkami „ty ho síce udrieš prútom, ale zachrániš mu život od podsvetia“ Príslovia 23/14.

Čo je týranie dieťaťa?

Pokiaľ sa fyzický, psychický trest používa veľmi často (dennodenne), nespravodlivo, s veľmi veľkou silou, krutým postojom, častým odmietnutím lásky  ide o týranie dieťaťa.
Definícia týrania americkými autormi hovorí, že telesný trest je telesným týraním, ak dochádza k potrestaniu za pomoci predmetov na citlivé časti tela (hlava, brucho, oblasť genitálií a dlane), tiež vtedy ak zostávajú na tele po ranách stopy (modriny, škrabance, popáleniny a pod.)
Trest poškodzuje telesný, duševný i spoločenský stav a vývoj dieťaťa, prípadne spôsobuje jeho smrť.
(Zdroj:http://najmama.aktuality.sk/clanok/244005/mala-vychovna-po-zadku-verzus-tyranie-dietata-tusite-co-robi-s-dietatom/)

Pokračovanie TU


 
Ako zvládať vzdor efektívnejšie než bitka nájdete v e-booku 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára