streda 25. januára 2017

Ako motivovať deťi? 30 kokrétnych krokov








Ako podporiť dieťa, aby tú či tamtú vec chcelo samé od seba? 

Ako však máme dieťa motivovať správne? 

Pomôcť viac môže týchto 30 krokov, ako vybudovať u dieťaťa vnútornú motiváciu podľa Sang H. Kima:  






30 krokov pre pozitívnu motiváciu detí

 

1. U niektorých detí je vnútorná motivácia silnejšia, u iných slabšia. Rozhoduje prístup dieťaťa k úlohe, problému + správna aktivita.

2. Môžeme motivovať aj svojou rodičovskou dominantnosťou, autoritou. Avšak, ak je toto správanie veľmi časté, môže u dieťaťa vzniknúť pasivita.

3. Otázkami zistiť motív dieťaťa, prečo danú vec chce, alebo nie. (Vieš mi prosím ťa povedať, prečo to chceš urobiť práve takto? ...)

4. Stanoviť si dôvod, motív, prečo ten cieľ chce dosiahnuť.

5. Ak nevie, ako ďalej, spýtajte sa dieťaťa - samej seba: (ako sa dajú použiť  prostriedky, ktoré sú k dispozícii ?)

6. Svoje očakávania povedzte deťom jasne a zrozumiteľne. Nedávajte deťom prácu bez toho, aby ste si ujasnili, čo chcete dosiahnuť.

7. Naučte deti pýtať sa samých seba "Zlepšil som sa, oproti minulému týždňu v .....? " Pokiaľ odpoveď nie je kladná, nech dieťa, napríklad aj spolu s vami,môže rozmýšľať o tom, ako by sa mohlo posunúť dopredu. "Čo môžem urobiť inak, jednoduchšie, lepšie, rýchlejšie, aby som sa posunul dopredu?"

8. Vytvorte v dieťati pocit zvláštnosti, výnimočnosti s niečím, čo je viac ako iba umytie riadu, alebo vynesenie odpadkov. (Tvojou pomocou nám pomôžeš a môžeme ušetrený čas využiť na hru... Treba aj dieťa pochváliť a nezabúdať na ďakujem). (ZDROJ:http://najmama.aktuality.sk/clanok/241499/30-krokov-ktore-pomozu-dieta-spravne-i-pozitivne-motivovat/#)

Pokračovanie TU 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára